Začetno paradontalno zdravljenje

Parodontalna obolenja ima praktično vsak odrasel človek- vsaj vnetje dlesni, gingivitis, še pogosteje pa parodontitis (nekoč imenovano tudi paradentozo, ker je zmotno veljalo prepričanje, da je bolezen degenerativne narave, kot na primer osteoporoza, ateroskleroza, Parkinsonova bolezen in Alzheimerjeva bolezen). Za veliko večino vnetij obzobnih tkiv na žalost niso krivi eksotični razlogi, temveč dejstvo, da ne čistimo svojih zob dovolj dobro, nekaj dednega vpliva in narava mikroorganizmov, ki se nahajajo v naših ustih. Kot je že v članku o ustni higieni omenjeno, lahko bistveno k preventivi oz. upočasnitvi napredovanja parodontalnih obolenj pripomoremo sami s primerno ustno higieno in rednimi stomatološkimi kontrolami in zdravljenjem.

Parodontalno terapijo lahko v grobem razdelimo v tri sklope. Prva, ti. higienska faza, se začne s temeljitim pregledom in zapisom globine obzobnih žepkov, odmika dlesni, majavosti, gnojenja in prizadetosti koreninskih razcepišč večkoreninskih zob. Poleg tega pa opazujemo tudi prisotnost plaka in krvavitev ob pregledu. Zaželjeno je tudi, da ima pacient čim novejši (tj. največ dve leti star) ortopantomogramski rentgenski posnetek, ker je na njem, poleg celotne kostne osnove čeljusti in zob, dobro vidna tudi stopnja napredka bolezni preko resorpcije kosti.

Nadaljujemo z odstranjevanjem trdih in mehkih zobnih oblog s pomočjo ultrazvočnega čistilca zobnega kamna in ročnih instrumentov. Zobni kamen je prisoten tako v nivoju dlesni, kot tudi pod njim. V osnovi je zobni kamen mineraliziran plak (umazanija) na zobeh, ki se je prilepil na pridobljeno zobno kožico. Zobni kamen je odlično gojišče za bakterije, ki napadajo obzobna tkiva. Najprej ga opazimo na jezičnih površinah spodnjih sekalcev in podočnikov kot rumeno-sivo trdo oblogo na in med zobmi, ter na ličnih površinah zgornjih kočnikov. Ko vnetje napreduje iz področja nad dlesnijo v področje pod njo, se razširi na pozobnico, cement in kost. To predstavlja prehod iz gingivitisa v parodontitis- uničenje tkiva postane nepovratno, kajti v naravi se kost ne more zgraditi nazaj na prejšnjo višino. Potrebno je tudi zagladiti oz. odstraniti previse na plombah in prevlekah, izpuliti zobe z brezupno prognozo, zamenjati neustrezne plombe ter pozdraviti vnete ali odmrle koreninske kanale.

Faza začetnega zdravljenja traja približno pol leta s termini enkrat na mesec. Po tem počakamo od enega do treh mesecev in šele nato opravimo kontrolni pregled. Na kontrolnem pregledu opravimo zopet natančen zapis stanja obzobnih tkiv in po potrebi ponovitev katerega koli koraka higienske faze- od inštrukcije ustne higiene do odstranjevanja zobnih oblog.

V idealnem primeru so se globine obzobnih žepov tako zmanjšale, da je potrebno od sedaj naprej samo vzdrževalno zdravljenje, kar pomeni pregled v individualno določenih časovnih intervalih (na 3, 6 ali 12 mesecev). Če pa so globine obzobnih žepov na več mestih večje od 5mm, se odločamo za kirurško zdravljenje. V posebnih primerih, ko je vnetje tako hudo, da ga mehanično ne moremo zaustaviti, se poslužujemo tudi antimikrobnih sredstev (klorheksidin glukonat v različnih oblikah) ter antibiotikov.

Bistvo parodontalnega zdravljenja je v tem, da vnetje obzobnih tkiv odpravimo in, da trajno preprečimo, da bi se zopet razširilo. Za to je potrebno dolgotrajno sodelovanje tako zobozdravnika kot pacienta!

Pri Zobozdravstvu Dentiam vam nudimo celostno parodontalno podporo, od začetnega pregleda do vzdrževalnega zdravljenja!