Preventiva ali kurativa? 2. del

Prejšnjič sem začela govoriti o pomenu ustne preventive na osebnem nivoju. Danes pa nekaj o tem, kaj lahko naredimo skupaj – preventivne preglede.

Ti služijo oceni stanja celotne ustne votline (velikokrat je zobozdravnik tisti, ki odkrije spremembe v ustih resnejšega izvora), motivaciji pacienta za dosego ali vzdrževanje odličnega stanja in ugotavljanju potreb po kakršnem koli zdravljenju. Na preventivnem pregledu vzrok obiska zobozdravnika ni bila bolečina in zato sta tako pacient kot tudi zobozdravnik bolj sproščena. Posegi, če so potrebni, so bistveno manjši, enostavnejši, cenejši, predvsem pa neboleči. Predstavljajte si, da začutite luknjico na zobu. “Zdaj ne morem do zobozdravnika, poleg tega pa to tako ali tako ni nič resnega.” Tako zavlečete obisk za, recimo, eno leto. V tem času je najbrž tista luknjica postala vsaj luknja, in potrebna je večja plomba, kot če bi za to poskrbeli eno leto nazaj. Pri parodontalni bolezni pa gre za malo drugačno, bolj zahrbtno bolezen. Namreč, medtem ko nas zobje lahko bolijo zaradi kariesa ali vnetja pulpe, vnetje dlesni ne boli, nekega dne pa se nam zobje majejo, dlesen krvavi, lahko se celo gnoji, okolica nas opozarja na neprijeten zadah iz ust. Kako je prišlo do tega? To je desetletja dolg proces, med katerim se vnetje iz dlesni širi še na ostala obzobna tkiva in jih razkraja.

Obe opisani stanji vodita v dolgem roku do potreb po obsežnejšem, bolj kompleksnem, časovno in finančno zahtevnejšem zdravljenju. To obsega predpripravo, torej odstranitev akutno prisotnih vnetij v ustih- plombiranje, izdrtje uničenih zob, parodontalno zdravljenje. Temu sledijo oralno-kirurški postopki, parodontalno-kirurški postopki, po potrebi ortodontsko zdravljenje in na koncu protetična rehabilitacija. Temu se tudi z dobro ohranjenimi ustnimi tkivi ne moremo vedno popolnoma izogniti, če ne drugo, pa nas moti izgled zob. Vendar sta tako zdravljenje kot vzdrževanje v tem primeru bistveno enostavnejša.

Kaj vam nudimo? Dolgoročen preventivni načrt zdravljenja, ki je prilagojen vsakemu posamezniku. Vsak pacient je poseben skupek anatomskih, značajskih in fizioloških lastnosti in ni enostavnih receptov, ki bi reševali vse probleme. Za vaš problem bomo skupaj našli rešitev, ki vam bo ustrezala v vseh pogledih. To lahko pomeni le letne obiske, kjer opravimo klasičen pregled, odstranimo zobni kamen in spoliramo zobe, lahko pa je to intenzivnejše zdravljenje, z namenom vzpostaviti stabilno stanje v ustih in šele nato vzdrževalna faza.