Nadaljevanje paradontalnega zdravljenja

Pri večini pacientov se že po higienskem zdravljenju, ki obsega natančen pregled obzobnih tkiv, inštrukcijo in motivacijo o ustni higieni ter od tri do pet obiskov z ultrazvočnim čiščenjem oblog na in pod nivojem dlesni, stanje bistveno popravi. V tem času imajo pacienti možnost večkrat preveriti, ali je njihovo ščetkanje po pouku ustne higiene ustrezno, saj jih vedno opozarjamo na to, če ni. Kljub vsemu pa so globine nekaterih žepkov tako velike, da se jih samo na ta način ne da ustrezno zmanjšati. Takrat se poslužujemo dodatnih ukrepov, kot so dezinfekcija celotnih ust, antibiotiki, laserska dezinfekcija in končno tudi operativna eliminacija žepov s tako imenovano reženjsko operacijo.

Zelo redko je, da je potrebna operacija na več kot npr. treh zobeh v določenem segmentu ust hkrati. Princip reženjske operacije je odstraniti morebiten zobni kamen in vnetno tkivo (granulacije) pod nadzorom očesa. Pri higienski fazi namreč ne vidimo, kaj odstranjujemo, ne moremo opaziti individualnih variacij v anatomiji korenine in zato v bistvu delamo samo z opiranjem na taktilni občutek. Pri reženjski operaciji pa v lokalni anesteziji odgrnemo dlesen in odstranimo preostali kamen in granulacije. Nato zašijemo in damo navodila pacientu, da ne sme kaditi, mora hladiti od zunaj in znotraj, ne sme do kontrole nitkati v operiranem področju in naj spira z določeno ustno vodo.

Pri kadilcih je izid kakršnega koli parodontalnega zdravljenja slabši kot pri nekadilcih. Če pa pacient preneha s kajenjem en teden pred operacijo in potem ne kadi še približno en do dva meseca, bo pa prognoza bistveno boljša.

Kirurško in lasersko zdravljenje parodontalne bolezni nudimo pri Zobozdravstvu Dentiam po predhodnem pregledu in eventuelni higienski fazi zdravljenja.