Kaj je parodontitis oziroma parodontalna bolezen?

“Ali imate kakšne probleme z dlesnimi?” “Ne, samo na kontrolo sem prišel”

“Ali vam kdaj krvavi iz dlesni?” “Ja, to pa cel čas. Se kar malo bojim nitkati, da ne bi še bolj krvavelo!”

To je pogost scenarij dialoga, ki ga je mogoče slišati v ambulanti. Krvavitev iz katerega koli predela ust ni nikoli nepomemben simptom, ki bi ga lahko zanemarili. Lahko gre sicer samo za ugrizno ranico ali hematom na lični sluznici, lahko pa je mnogo resnejšega izvora. Če pa krvavitev prihaja iz dlesni in jo po možnosti spremlja še kak znak, na primer otečena in temno rdeča dlesen, lahko tudi majavost zob in gnojenje, potem je to definitivno znak, da je nekaj narobe.

Temu skupku simptomov se reče parodontitis ali parodontalna bolezen. Nekoč je (in ponekod še danes) veljalo prepričanje, da se na izgubo zob ne da vplivati, ker naj bi bila „paradentoza“ degenerativno obolenje, tako kot na primer Parkinsonova bolezen ali multipla skleroza, ter da bomo tisti nesrečniki, ki imamo „slabe zobe“ le-te prej ko slej izgubili. Vendar končnica -itis v besedi parodontitis nakazuje, da je vzrok vnetje, tako kot vnetje srednjega ušesa. To precej spremeni perspektivo, kajne? Spremeni jo v tem smislu, da lahko mi sami na marsikaj vplivamo, ker paradentoza v veliki večini primerov ni neozdravljiva bolezen brez znanega vzroka. Vzrokov pa je veliko in njih lahko sistematično eliminiramo iz našega telesa.

Kaj natančno je vzrok za parodontalno bolezen, kljub intenzivnim raziskavam na tem področju, še vedno ni znano. V osnovi gre za spremenjeno sposobnost gostiteljevega imunskega in vnetnega odgovora eliminacije škodljivih bakterij v ustih. Bakterije se razmnožujejo, telo pa se želi ubraniti pred sistemskim vnetjem kosti (osteomielitisom), ki je lahko resno obolenje, tako, da umika kost pred njimi. Brez zob lahko živimo, osteomielitis pa je vnetje, ki se mu telo po vsej možnosti hoče izogniti. Tako se žepki poglabljajo in dopuščajo novim, bolj trdovratnim bakterijam, da se naselijo v njih in začarani krog se ponavlja.
Parodontitis ima učinke na celotno telo in marsikatera bolezen ima hujši potek, če je prisotno vnetje dlesni. Posebno pomembna je povezava parodontalne bolezni in sladkorne bolezni, kjer je povezava dvosmerna, torej tudi potek sladkorne bolezni vpliva na obzobna tkiva. O tem bomo govorili bolj obširno kasneje.
Da to ni redko obolenje, pove dejstvo, da je v letu 2008 potrebovalo pouk o ustni higieni 100% v raziskavi prof. Skaleriča udeleženih preiskovancev. Začetno zdravljenje in pouk je potrebovalo 93% preiskovancev, poleg tega pa še parodontalno kirurško zdravljenje skoraj 50% preiskovancev.
Da povzamemo. Parodontitis je kronična vnetna napredujoča bolezen, ki nastaja več let. S primernim pristopom lahko njeno napredovanje zaustavimo, če pa se je razširila iz dlesni na ostale strukture, pa prvotnega stanja ne moremo povrniti, lahko pa ohranimo stabilno stanje. Več v naslednjem prispevku!