IMPLANTATI- kaj, zakaj, kdaj, kako?

Danes je prva stvar, negativna ali pozitivna, ki se povezuje z zobozdravstvom, postala implantologija. Zobni vsadki ali implantati so stereotipično nenormalno dragi šraufi, ki nadomestijo zobe. Včasih jih telo ne sprejme (sem slišal pri sosedu), zato jih jaz ne bi imel. In pri južnih sosedih imajo enake implantate za pol vaše cene- zakaj je tako?

Kot pri igrici pokvarjenih telefončkov je tudi tu prva (zobozdravnikova) informacija preko prenosa zelo pogosto popolnoma iznakažena. Naj razjasnimo nekaj zgoraj omenjenih mitov.

Mit št. 1: Implantati so nadomestilo zoba

Resnica: Zobni vsadki so nadomestilo MANJKAJOČEGA zoba. To pomeni, da je bil “biološki” zob še vedno več vreden. Žal je tako, da če se vam zdi, da imate slabe zobe in si greste narediti “all-on-4” v tujino, to ni rešitev težav. Če ust in zob ne čistite radi, pokadite več kot 10 cigaret na dan, pojeste pest tablet ob vsakem obroku in se vam res ne da ukvarjati z zobmi, potem implantati morda niso najboljša izbira za vas. Vsadki so večinoma iz titana, ki je resnično inertna kovina. To pomeni, da telo NE odgovori na tak način, da ga zavrne. Če vsadek ne uspe, je to posledica več dejavnikov, in sicer količine in kvalitete kosti ter okolnih tkiv, splošnega stanja pacienta, njegove higiene, pogojev operacije, kirurške tehnike, nadgradnje, ter predvsem rednih kontrol. Torej telo nima zavrnitvene reakcije.

Mit št.2: Implantati so tako dragi, pa saj to je samo šrauf

Resnica: Vsadke razvijajo in proizvajajo v glavnem velika podjetja, ki v sam razvoj vložijo ogromno truda, časa in denarja. Vsak tip vsadkov ima svoje oblikovne specifike, ki imajo svoj namen. Oblika vsadkov je posledica let načrtovanja in poskusov. Poleg tega pa, preden gre kateri koli medicinski pripomoček ali zdravilo na trg, mora prestati neskončno testnih protokolov- ali bi si želeli imeti v ustih nekaj, kar ni preverjeno? Drugi del te resnice je pa v samem implantološkem urjenju. Znanje je kapital in da pride to kompetenc in znanja za izvajanje takih posegov, mora terapevt opraviti tečaje in prebrati marsikatero knjigo in članek.

Mit št. 3: Vstavitev vsadka je enostavna zadeva, zakaj je to takšen bav bav?

Danes skorajda ni več enostavnih implantacij. Visoke estetske zahteve narekujejo, da ne smemo vedeti, ali je v ustih naraven zob ali kaj drugega. To doseči pa velikokrat zahteva bolj ali manj obsežne in zahtevne postopke pred ali med vstavitvijo vsadka. Poleg tega pa imajo starajoča se populacija in naraščajoče število zdravil, ki jih pokonzumiramo vsakodnevno, svoje posledice na telesu. Nekatera stanja sicer sama po sebi ne izključujejo vsadkov samih, temveč je lahko sam poseg vstavitve za telo tako naporen, da lahko primarno stanje (npr. stanje po srčnem infarktu, kratek pretečen čas po obsevanju glave in vratu…) poslabša prognozo in včasih celo ogrozi pacienta. Zaradi tega je potrebno pred posegom opraviti vse diagnostične postopke, imeti natančne podatke o pacientovem zdravju ter se obsežno pogovoriti z njim o vseh možnih težavah in komplikacijah.