Dentinska preobčutljivost

„Še eno vprašanje imam. Mene pa včasih zobje skelijo, na primer po mrzlih pijačah. Ali veste, zakaj bi se to lahko dogajalo?„

Vprašanja v takem stilu niso redka. Ponavadi se pacienti pritožujejo zaradi občutljivosti na hladno, sladko ali kislo hrano ali pijačo. Pogled v usta lahko pokaže obrabljene grizne in lične ploskve zob, predvsem območja podočnika, obeh ličnikov ter včasih tudi prvih kočnikov. V nekaterih primerih je prisoten tudi umik dlesni. Pojavu se reče dentinska preobčutljivost zaradi obrabe, kislinske erozije ali odloma. Pojavlja se lahko v vseh starostnih skupinah, je pa pri mlajših običajno bolj izrazita kar se tiče zaznavanja bolečine.

Dentinska preobčutljivost nastane zato, ker je površina dentina iz zgoraj navedenih razlogov nenadoma nezavarovana. Kronski dentin pokriva sklenina, ki je bolj mineralizirana, koreninski dentin pa v normalnih pogojih ni izpostavljen vplivom iz ustne votline. Dentin kot plašč obdaja zobno pulpo in je sestavljen iz kanalčkov, ki povezujejo pulpo- živec s površino dentina. V teh kanalčkih se nahaja dentinska tekočina, ki se lahko premika navzven ali navznoter (proti pulpi). V pulpi na vhodu v kanalčke se nahajajo živčni končiči, ki zaznavajo premike dentinske tekočine. Dentin je tako sestavljen zato, da se lahko odziva na zunanje dražljaje (npr. vdor bakterij skozi površino sklenine) s tvorbo tako imenovanih sekundarnega in terciarnega dentina in s tem zaščiti pulpo pred vnetjem. Pri starejših je naloženega že veliko „obrambnega“ dentina in je zato razdalja od površine do pulpe večja. Pri mladih pa je pulpni prostor še velik, dentinski kanalčki široki in odziv pulpe toliko bolj buren.

Za dentinsko preobčutljivost je usodna kombinacija dolgoletnega ščetkanja s ščetkami s trdimi (oz. medium) ščetinami, uporabe abrazivne paste ter pitja sladkih in kislih pijač in veselega hranjenja z agrumi, ki imajo sicer veliko vitamina C, imajo pa tudi zelo nizek pH. Problem nastane, če to počnemo eno za drugim. S časom bomo dobesedno odbrusili dobršen del zoba- v predelu vratu se to zgodi najhitreje.

Posledica uporabe trdih ščetk v horizontalni smeri pa je odmik dlesni, ki tudi prispeva k preobčutljivosti zobnih vratov.

Erozije nastanejo tudi zaradi želodčnih težav ali prehranskih motenj, poklicne izpostavljenosti (npr. plavalci kloru) in še marsičesa. Abfrakcije običajno nastanejo na zobnem vratu na lični strani. Tu gre še za ne povsem razjasnjen pojav, v glavnem zaradi griznih sil ter razlik v debelini lične in nebne oz. jezične kosti pride do odloma sklenine tam, kjer je najtanjša, torej na predelu vratu. Običajno pa gre za kombinacijo različnih mehanizmov.

Vse te spremembe pripeljejo ne samo do povečane površine izpostavljenega vratnega dentina, temveč z leti tudi do vbočenosti področja vratu zob. Krajša ko je razdalja med površino zoba in pulpo, bolj se bodo živčni končiči v pulpi odzivali na zunanje dražljaje. Le-ti pa so lahko tako hladno kot toplo- ne glede na to, kakšen je, ga bo živec označil za bolečega.

Kaj lahko storimo mi?

V primeru, da je obraba majhna, lahko prizadeto površino samo premažemo z zaščitnim lakom, možna pa je tudi desenzibilizacija z diodnim laserjem. Če je obraba že večja, je možno narediti plombico z adhezivno tehniko (plombo „zalepimo“ na zob). V določenih primerih pa se odločamo za prevleke ali luske. V primerih odmika dlesni se lahko odločamo za kirurški poseg, ki bo pokril manjkajočo dlesen.

Kaj lahko stori pacient?

Pacienti sami lahko doma po ščetkanju dajo za grahovo zrno zobne paste na prst in vtirajo na skeleče mesto.V vsakem primeru naj zamenja trdo ščetko za zelo mehko in začne uporabljati zobne paste, namenjene občutljivim zobem. Po obrokih oz. sladko-kislih prigrizkih ali pijačah naj počaka s ščetkanjem vsaj pol ure, oz. naj splakne usta z vodo ali ustno vodo. S tem lahko prepreči nadaljno obrabo.