Bele plombe ali amalgamske?

Ti, spet sem bil pri zobarju. In spet mi je vrtal.“ „Kaj pa ti je naredil potem?“ „Ja, naredil mi je belo plombo. In pa bistveno dlje sem bil na stolu kot takrat, ko je delal črno. Veš morda kakšne značilnosti imajo bele plombe, kakšne pa amalgamske, ti. črne plombe?“

Ena najpogostejših storitev v vsakdanji zobozdravniški praksi je plombiranje. To na kratko pomeni odstranitev zobne gnilobe (oz. kariesa ali črvičkov) iz zoba in potem zaprtje nastale luknje s trdim in obstojnim materialom. Plombe naj bi držale nekje okoli 7 let, realno pa se ta čas razteza od par let do par desetletij. Zakaj obstaja taka diverziteta v življenjskih dobah plomb? Nekatere amalgamske plombe so zdržale tudi 20 ali 30 let, zakaj pa je moja nova, draga, lepa, bela plomba „kapitulirala“ že po dveh ali treh letih? Zakaj za eno plombo zobozdravnik porabi slabih deset minut, za drugo pa eno uro?

Amalgamske​ ​plombe

Nekoč so prevladovale amalgamske plombe. Le-ta je dober, obstojen, enostaven za uporabo, neobčutljiv na vodo in poceni material. Glavna (in tudi najbolj kontroverzna) sestavina amalgamske zlitine je živo srebro, katerega hlapi so strupeni. Vendar se ga v resnici sprosti iz črne plombe zelo malo, kritični fazi sta plombiranje samo in odstranjevanje plombe, pri čemer je deležen največje obremenitve zobozdravstveni tim in ne pacient. Pa še tu lahko sproščanje živega srebra praktično izničimo s sesanjem in spiranjem. Moderni zobozdravstveni stoli imajo tudi že vgrajene sisteme za shranjevanje odpadnega živega srebra z namenom varne odstranitve teh odpadkov. Druga negativna lastnost amalgama je to, da je srebrno-črne barve, torej drugačne od zoba. In pa še tretja slabost je v tem, da ga v kaviteti (luknji, ki smo jo zvrtali) drži mehanska retencija, kar pomeni, da mora kaviteta obsegati večjo površino zoba.

Bele​ ​plombe

Danes delamo predvsem kompozitne-bele plombe, ki jih na zob zalepimo z adhezivnim sistemom (=lepilom). Kompozit pomeni, da je sestavljen iz organske smole in anorganskih polnil. Lučka, s katero zobozdravnik vztrajno presvetljuje kompozitno plombo, strjuje kompozit. Adhezivni sistemi so zelo široka skupina produktov, ki nam v enem ali več korakih omogoča, da zalepimo belo plombo na zob, delujejo pa tako kot lepila, ki jih najprej namažemo na površino in potem zlepimo obe površini. Najpomembnejši razlog za odločitev za belo plombo je ta, da je lepša in manjša (zato, ker jo prilepimo) od amalgamske. Imajo pa bele plombe tudi svoje slabosti. Najpomembnejša med njimi je krčenje ob strjevanju, posledica tega pa je špranja na stiku med zobom ali plombo ali pa zlom plombe. Zaradi te špranje se življenjska doba bele plombe skrajša. Ne moremo se mu popolnoma izogniti, lahko ga pa pomembno zmanjšamo, in sicer z našim natančnim kliničnim delom. Da ustrezno zalepimo in oblikujemo belo plombo, traja kar nekaj časa, vendar je vredno, saj se natančnost izplača na dolgo trajajoči plombi. Slaba stran nekaterih kompozitnih materialov je vsebnost snovi, kot so fenoli (bisfenol A ali BPA), ki so škodljivi. Vendar v naših kompozitnih materialih (Gradia) le-teh ni. Torej, za pojmoma črna in bela plomba se skriva nekaj več kot le zatlačenje neke snovi v luknjo v zobu. Kljub vsemu je potrebno natančno vedeti, kdaj je plombiranje utemeljeno, kajti v konceptu sodobne obravnave kariesa so plombe le ena od možnosti zdravljenja.